Wat is frotteurisme?

Frotteurisme is een vrij ongebruikelijke seksuele stoornis, maar komt vaker voor dan je misschien denkt. De term zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar het houdt de behoefte (en uiting) in van personen die in het openbaar graag anderen seksueel betasten.

Meestal gaat het om een man, die zonder toestemming anderen betast of zijn genitaliën tegen hen aan wrijft. Het komt het meeste voor op plekken waar veel mensen samengedromd staan, zoals bij een optocht of festival, in het openbaar vervoer of in een druk, overdekt winkelcentrum.

De enige eisen zijn dat er veel mensen bij elkaar op een kluitje staan en dat het een situatie is waarbij de aanrander zich snel uit de voeten kan maken.

Aanranding in de metroFrotteurs komen hiermee weg omdat ze altijd kunnen doen alsof het een ongelukje was: ze botsten “per ongeluk” tegen je op. Aangezien het slachtoffer meestal een vrouw is, wordt er vaak geen melding van gemaakt. De vrouw in kwestie wil geen scène schoppen of twijfelt of het inderdaad misschien gewoon per ongeluk ging. Liever laten ze het gebeuren stilletjes voorbijgaan.

Op het moment dat je een frotteur confronteert (wat zelden gebeurt), glipt de aanrander snel weg of probeert hij de vrouw belachelijk te maken. Denk hierbij aan uitingen als: “Waar heb je het over? Ik botste gewoon per ongeluk tegen je op en je maakt er meteen een verkrachting van?!”

De beste manier om met frotteurisme en aanranding in het openbaar om te gaan, is makkelijker gezegd dan gedaan: confronteer je belager met zijn misstap. Reageer alert met: “Handen thuis, a.u.b.!” of “Stapje terug graag, je staat wel erg dichtbij…’ Meestal is dit voldoende om de potentiële frotteur achteruit te laten deinzen.

Bij wie komt frotteurisme voor?

De meeste frotteurs zijn mannen tussen de 15 en 25 jaar, maar het komt ook voor als aandoening bij mensen die al lijden aan andere parafilieën en psychische stoornissen.

De precieze aard van deze aandoening is niet bekend, maar men vermoedt dat het voornamelijk veroorzaakt wordt doordat de frotteur per ongeluk eens iemand aanraakt heeft en daardoor ontdekte dat dit hem seksueel opwond. Hierna is de dam los.

Ook andere psychologische factoren kunnen een rol spelen bij frotteurisme, waardoor het belangrijk is dat de frotteur zelf hulp zoekt. Voor de frotteur lijkt het misschien een onschuldige aandoening, maar voor zijn slachtoffers is dat het zeker niet!

Oorzaken en gevaren van frotteurisme

Zoals hierboven vermeld is de precieze oorzaak van deze seksuele stoornis niet duidelijk, maar ook voor de aanrander zelf zijn er vele risico’s aan frotteurisme verbonden. Als frotteur kun je bijvoorbeeld al snel in aanraking komen met justitie of nieuwe psychische stoornissen ontwikkelen die je via frotteurisme oppikt.

Als je eenmaal de stap hebt gezet om je fantasieën over deze seksuele bevrediging in werkelijkheid te brengen, bestaat de kans op ernstige negatieve gevolgen. Hieronder vallen het uitzitten van een gevangenisstraf en psychische problemen als je geen therapie krijgt.

Symptomen van frotteurisme

Meestal start frotteurisme als een spannende fantasie. Hierdoor valt het niet snel op als iemand deze neiging tot aanranden heeft, tenzij hij openlijk over zijn fantasieën praat. Uiteindelijk zullen de meeste mannen met deze fantasie overgaan tot de echte daad en tegen onwillende slachtoffers aan gaan wrijven.

Symptomen van andere parafilieën kunnen ook aanwezig zijn, zoals uitingen en gevoelens van sadisme. Omdat de symptomen amper opvallen in het beginstadium, zullen de meeste frotteurs geen hulp zoeken totdat ze zelf ernstig in de problemen dreigen te komen.

In elk stadium van frotteurisme is therapie echter mogelijk, dus aarzel niet om hulp te zoeken en over je gevoelens te praten!

Dominante groet,

Artemis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V