Mooning, streaking en candaulisme

Naast, flashing, potloodventen en anasyrma zijn er nog drie andere vormen van exhibitionisme: mooning, streaking en candaulisme. De eerste twee, mooning en streaking, zijn meer bedoeld voor the fun of it, maar het is natuurlijk niet zo dat iedereen het zou doen.

Het vergt dus wel degelijk een vleugje exhibitionistisch gevoel van degene die deze acties uitvoert. Het is echter niet direct bedoeld als seksuele compensatie of hoe je dat ook noemen wilt. Dat geldt niet voor candaulisme, dat wel degelijk te maken heeft met seksuele verlangens en behoeften.

Mooning

Bij deze vorm van exhibitionisme laat iemand zijn blote kont zien als teken van protest, minachting, onbeleefdheid of provocatie. Het kan ook bedoeld zijn om te shockeren of gewoon voor de lol tijdens een wat al te gezellig feestje. Meestal buigt de mooner zich hierbij voorover om het effect te versterken.

Dit gebaar van minachting is al zo oud als de wereld. Het wordt voor het eerst vermeld door de Joods-Romeinse historicus Flavius Josephus, die het voorval optekende in 66 na Christus tijdens het beginjaar van de Eerste Romeins-Joodse oorlog.

Nadat Joden stenen naar hen gegooid hadden, tilde een groepje Romeinse soldaten hun tunica op en moonden naar Joodse pelgrims die op weg waren naar de tempel.

Zoiets deed zich ook voor tijdens de Slag van Crécy in 1346. Een paar honderd Normandische soldaten lieten hun soldateske billen zien aan Engelse boogschutters. Het probleem was alleen dat ze de afstand die de pijl van een Engelse longbow kon overbruggen behoorlijk onderschat hadden en de Engelsen konden de roos uitstekend vinden…

Streaking

Een streaker heeft er lol in om naakt over een publieke plaats te rennen, zoals een voetbalveld of ander sportveld. Het is een luchtige vorm van exhibitionisme en publieke naaktheid die niet bedoeld is om te shockeren, maar meer om de lachers op zijn hand te krijgen.

Streaking kwam ook in het verleden voor en is dus geen uitvinding van deze tijd. Het eerste opgetekende geval van streaking vond plaats in Londen op 5 juli 1799. Het ging om een man die om tien guineas (ca. 845 euro naar hedendaagse prijzen) gewed had dat hij naakt van het ene deel van Londen naar het andere kon rennen. Helaas werd hij opgepakt…

Het eerst bekende geval van streaking door een student vond in 1804 plaats, toen George William Crump gearresteerd werd terwijl hij naakt door Lexington, Virginia rende op weg naar Washington College.

Crump werd geschorst voor de rest van het semester, maar het is toch nog goed gekomen met hem. Veel later nam hij zitting in het Amerikaanse congres en werd ambassadeur in Chili!

Candaulisme

De term candaulisme slaat op een seksuele praktijk waarbij een man zijn vrouwelijke partner letterlijk blootstelt aan de voyeuristische blikken van anderen zonder dat zij dat weet.

Dat kan zijn in levenden lijve, maar het kan ook gaan om foto’s of films. De naam is afgeleid van een koning uit de Oudheid die Candaules heette. Hij stond zijn dienaar Gyges van Lydië toe om in het geheim te kijken naar zijn naakte vrouw die van niets wist.

Toen zijn vrouw de dienaar ontdekte, stelde ze Gyges voor de keus: zelfmoord plegen of haar echtgenoot om het leven brengen om deze boosaardige daad recht te zetten. We weten niet voor welke optie Gyges gekozen heeft…

Deze vorm van in het geheim ‘geregeld’ exhibitionisme komt vaker voor dan je denkt. De beruchte FBI-agent Robert Hanssen (die spioneerde voor de Sovjet-Unie en later Rusland) maakte uiterst compromitterende foto’s van zijn vrouw en stuurde die naar zijn goede vriend Jack Hoschouer.

Later nodigde hij Hoschouer uit om tijdens een logeerpartij door een raam te kijken, terwijl Hanssen seks had met zijn vrouw. Hij ging zelfs zover dat hij op een gegeven ogenblik videoapparatuur van de FBI leende, zodat Hoschouer alles op zijn gemakje kon volgen op de televisie in de logeerkamer…

Een reactie op “Mooning, streaking en candaulisme

  • 2 december 2011 om 23:07
    Permalink

    is er ook een fetish voor moonen? ik vind het zeker sexy wanneer een vrouw haar kont laat zien.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V