Exhibitionisme, flashing en potloodventen

In Nederland wordt een exhibitionist vaak omschreven als een potloodventer, maar dat is een wat eenzijdige benaming. Hoewel een potloodventer een exhibitionist is, hoeft een exhibitionist niet per se een potloodventer te zijn.

Een potloodventer is een man – vandaar dat potlood natuurlijk – die zonder dat mensen daar prijs op stellen onverwachts laat zien wat hij in huis heeft.

Er zijn echter meerdere en ook onschuldiger vormen van ‘het zichzelf blootgeven’ die vallen onder de term exhibitionisme, zoals mooning en streaking. In dit artikel wordt het verschil tussen flashing en potloodventen besproken.

Het verschil tussen flashing en potloodventen

Eigenlijk is er niet zoveel verschil tussen flashen en potloodventen. In beide gevallen toont iemand in het openbaar zijn of haar geslachtsdelen, zoals borsten billen en genitaliën.

Waar het om gaat is de bedoeling die achter dat ‘tonen’ zit. In Nederland kennen we een wetsartikel dat Schennis van de eerbaarheid heet, waardoor je afhankelijk van de situatie bestraft kan worden met een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een geldboete.

Als je je geslachtsdelen toont in een niet-bedreigende situatie is er niets aan de hand. In dat geval krijg je echt geen aanklacht aan je broek of beter gezegd: aan je blote kont.

Niemand zal zich er bijvoorbeeld aan ergeren als een stel enthousiaste meiden tijdens een leuke zomeroptocht in Amsterdam of Rotterdam voor de grap hun T-shirts oplichten.

Bij het Mardi Gras festival (dat in verschillende steden over de hele wereld wordt gehouden) verhoogt het de feestvreugde alleen maar als vrouwen een beetje flashen met hun blote borsten of soms met meer.

Het is iets onschuldigs dat niet is bedoeld als een seksuele uitnodiging en er is niemand die hen daartoe dwingt. Ook is er geen sprake van een ‘bedreigende’ factor.

Het wordt wat anders als je het hebt over het echte potloodventen. Ook dat kan betrekkelijk onschuldig zijn. Het kan voortkomen uit angst om zich in het openbaar bloot te geven, maar ook uit lust.

Door deze combinatie van angst en lust krijgt een potloodventer een bepaalde kick. Hierbij kunnen echter ook wat diepere motieven een rol spelen:

  • PotloodventerDe hoop op een schrikreactie van vrouwen, waardoor een potloodventer een superieur gevoel krijgt dat zijn feitelijke onzekerheid verbergt.
  • De hoop op seksueel contact, hoewel de meeste potloodventers waarschijnlijk gillend weg zullen rennen als een vrouw werkelijk zou willen ingaan op hun zogenaamde ‘avances’.
  • Het oproepen van bewondering, zoals: ‘Kijk eens wat een grote … die vent heeft!’
  • Het zich spiegelen aan de reacties van de vrouw voor wie hij zijn lange regenjas (wat een cliché, niet?) openslaat.

Een team van onderzoekers heeft ooit eens een onderzoek gedaan onder 185 exhibitionisten. De vraag was: ‘Hoe zou jij willen dat een persoon reageert als jij hem of haar je genitaliën laat zien?’

Het meest voorkomende antwoord (35,1%) was: ‘Dat ze seks met me hebben.’ De andere antwoorden waren:

  • ‘Helemaal geen reactie’ (19,5%)
  • ‘Dat ze ook hun edele delen laten zien’ (15,1%)
  • ‘Bewondering’ (14,1%)
  • ‘Welke reactie dan ook’ (11,9%)

Slechts enkele personen gaven antwoorden als ‘Kwaadheid en walging’ (3,8%) en ‘Angst’ (0,5%). Al met al toch een bewijs dat er meer zit achter de acties van een potloodventer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V