Wat is apotemnophilia?

Apotemnophilia is het verlangen om gezonde ledematen te amputeren. Mensen die lijden aan apotemnophilia hebben het gevoel dat één of meerdere ledematen niet bij hen horen. Ze voelen zich pas compleet zonder de desbetreffende ledemaat of ledematen. Een andere term voor apotemnophilia is BIID: Body Identity Integrity Disorder.

Hoewel het erg masochistisch klinkt om je eigen ledematen te willen amputeren, denk Ik niet dat dit in enig opzicht te maken heeft met masochisme. Susan Smith, een vrouw die lijdt aan apotemnophilia, heeft hier het volgende over gezegd: (vertaald)

Apotemnophilia“Voor het publiek zijn mensen zoals ik ziek en vreemd en dat is waar het ophoudt. Ik denk dat het te maken heeft met bang zijn voor het onbekende.

Ik heb iets wat Body Identity Integrity Disorder (BIID) heet. Mensen met BIID willen één of meerdere gezonde ledematen verwijderen. Weinig mensen die het zelf niet ervaren kunnen begrijpen wat ik moet doorstaan.

Het is niet een seksueel iets, het is zeker geen fetish en het heeft niks te maken met uiterlijk. Ik kan simpelweg mezelf niet zien met twee benen. Ik ben dat niet, het is ook niet de “ik” die ik wil zijn.

Ik weet gedurende een lange tijd dat ik als ik wil doorgaan met mijn leven allebei mijn benen moet verwijderen. Ik ben gevangen in het verkeerde lichaam en door de jaren heen ben ik mijn fysieke zelf gaan haten.”

Is er een neurologische basis voor apotemnophilia?

Hoewel veel mensen het hiermee niet eens zullen zijn, geloof Ik dat er een neurologische basis aan apotemnophilia ten grondslag ligt. Mensen met apotemnophilia zullen zeggen dat het verklaren dat zij een neurologische afwijking hebben net zoiets is als zeggen dat homoseksualiteit een neurologische afwijking is.

Zij zijn er immers van overtuigd dat bepaalde ledematen niet bij hen horen. Ze zien zichzelf als compleet zonder die ledemaat. Persoonlijk vind Ik dit al een aanwijzing dat het met de hersenen te maken heeft.

Mensen met apotemnophilia zien zichzelf namelijk anders dan hoe ze er in werkelijkheid uitzien. Andere stoornissen met dit kenmerk zijn bijvoorbeeld anorexia, Body Dysmorphic Disorder (BDD) en genderidentiteitsstoornis.

Ik verklaar hier niet dat genderidentiteitsstoornis simpelweg een neurologische afwijking is, maar Ik probeer hier te zeggen dat mensen met één van deze stoornissen ook neurologisch anders reageren. Zij hebben namelijk een ander beeld van zichzelf in hun hoofd dan hoe ze er in werkelijkheid uitzien.

Wetenschappers Brang, McGeoch en Ramachandran hebben in 2008 ontdekt dat mensen met apotemnophilia meestal precies kunnen aanwijzen vanaf waar ze een amputatie willen.

Dit hebben ze onderzocht door proefpersonen met apotemnophilia aan te laten geven vanaf waar ze een ledemaat geamputeerd willen hebben. Vervolgens werd de elektrische huidgeleiding van de proefpersonen gemeten, terwijl een onderzoeker in de ledematen van de proefpersonen prikte.

Hieruit kwam naar voren dat de geleiding minder was als er geprikt werd in een lichaamsdeel dat de proefpersoon geamputeerd wilde hebben. Dit geeft aan dat het lichaam minder sterk reageert op de ledematen die de proefpersoon geamputeerd wilde hebben dan op andere ledematen.

Vervolgens zijn McGeoch, Brang, Lee, Huang en Ramachandran in 2009 een stapje verder gegaan. Ze deden hetzelfde onderzoek als hierboven beschreven, maar ze maakten hierbij ook gebruik van een MEG-scan, zodat gemeten kon worden welke hersengebieden actief waren.

Als er geprikt werd in een ledemaat die de proefpersoon geamputeerd wilde hebben, was er minder activiteit in bepaalde hersengebieden. De hersenen lijken de ledemaat niet goed te registreren als onderdeel van het lichaam.

Als je deze informatie even op je in laat werken, moet je haast wel tot de conclusie komen dat het erg wonderlijk is dat de hersenen minder reageren op bepaalde lichaamsdelen. De hersenen reageren bijna alsof het lichaamsdeel geen onderdeel van het lichaam is…

Apotemnophilia en amputatie

Hoewel apotemnophilia bekend is binnen de psychologie, zijn hier geen behandelingen voor. Er is geen effectieve oplossing gevonden om het verlangen van amputatie te doen afnemen, noch is amputatie een oplossing. Hoe leg je aan een dokter uit dat hij een gezonde ledemaat moet amputeren?

Dokters zullen hier niet mee instemmen en zorgverzekeraars zullen het zeker niet vergoeden. Helaas leidt dit vaak tot wanhopige pogingen van mensen met apotemnophilia om toch van de ledemaat af te komen. Ze proberen hem zelf te amputeren of ze proberen hem dood te vriezen in vloeibare stikstof of droog ijs, zodat hij in het ziekenhuis alsnog geamputeerd moet worden.

Dominante groet!

Deana

3 reacties op “Wat is apotemnophilia?

 • 8 januari 2023 om 14:57
  Permalink

  Ik wil ook graag mijn linkerbeen geamputeerd hebben en heb het eea hier gelezen wat de mogelijkheden zijn om dit te gaan doen

  Beantwoorden
 • 8 januari 2023 om 15:08
  Permalink

  Wil graag mijn linkerbeen geamputeerd hebben heb hier het eea gelezen hoe ik dit kan doen dus zodra ik de benodigde materialen heb ga ik er gelijk mee beginnen

  Beantwoorden
 • 22 oktober 2023 om 20:14
  Permalink

  Zou iemand mij antwoord kunnen geven op het bericht dat ik hier heb geplaatst

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V