Wat is acrotomophilia?

Acrotomophilia is een sterk seksuele interesse in mensen met een amputatie. Acrotomophilia komt van de Griekse woorden akron (extreem), tomein (snijden) en philein (houden van).

Een aandoening die hiermee vaak in verband wordt gebracht is apotemnophilia. Apotemnophilia is het verlangen om één of meerdere gezonde ledematen te amputeren. Hoewel acrotomophilia ook een seksueel verlangen bevat, is dit bij apotemnophilia meestal niet het geval.

Hoewel acrotomophilia begon met het labelen van mensen die seksueel opgewonden raken van iemand met een amputatie, is het label door de tijd heen steeds breder geworden.

Tegenwoordig wordt de term acrotomophilia ook weleens gebruikt voor mensen die seksueel opgewonden raken van mensen met een beperking, zoals verlamming, spasmes of iemand die in een rolstoel zit of krukken nodig heeft. Deze aandoening komt voornamelijk bij mannen voor, maar er zijn wel een aantal gevallen bekend waarbij een vrouw eraan leed.

Waar komt acrotomophilia vandaan?Amputee - acrotomophilia

Mensen hebben zich altijd aangetrokken gevoeld tot alles wat smerig, bizar of shockerend is. Door de eeuwen heen hebben met name rondreizende “freakshows” hier gebruik van gemaakt.

In deze freakshows kwamen dan ook regelmatig mensen met een amputatie of andere beperkingen voor. Toeschouwers voelden zich hierdoor geïntrigeerd.

Hoewel mensen vaak de neiging hebben om mensen met een beperking aan/na te staren is het pas in 1990 als een mogelijke fetish beschreven. In 1990 is in de westerse wereld voor het eerst melding gemaakt over het seksueel opgewonden raken van een partner met een amputatie.

In deze literatuur wordt met name beschreven hoe mannen hun seksuele fantasie uit proberen te laten komen. Dit doen ze door bijvoorbeeld hun partner te vragen haar linkerhand op haar linkerschouder te leggen. Vervolgens omwikkelt de man het met verband, zodat de arm op een stompje gaat lijken.

In de meest extreme gevallen voldoet een rollenspel niet en is het voor een acrotomofiel onmogelijk om opgewonden te raken of een orgasme te bereiken als de partner geen amputatie heeft. In dit geval kan acrotomophilia het leven dusdanig beïnvloeden dat behandeling gewenst is.

Kan acrotomophilia behandeld worden?

Er is geen helaas enkele succesvolle therapie gevonden om mensen van acrotomophilia (als dit ongewenst is natuurlijk, sommige mensen hebben er geen problemen mee) af te helpen. Tegenwoordig wordt acrotomophilia gebruikt om via het internet complete community’s op te zetten voor mensen met een amputatie en geïnteresseerden hierin.

Acrotomophilia en internet community’s

Zoals ik al eerder vermeldde zijn er via het internet community’s te vinden die zich richten op acrotomophilia en apotemnophilia. In deze community’s wordt apotemnophilia vaak als een seksueel verlangen naar een amputatie neergezet.

Binnen deze community’s wordt iemand met acrotomophilia ook wel een devotee (toegewijde) genoemd en wordt iemand met apotemnophilia een wannabe genoemd. Verder komen de volgende termen regelmatig voor:

  • AK: Above knee -> Een amputatie boven de knie.
  • BK: Below knee -> Een amputatie onder de knie.
  • AE: Above elbow -> Een amputatie boven de elleboog.
  • BE: Below elbow -> Een amputatie onder de elleboog.
  • L of R -> L of R staan voor Left (links) of R (rechts). Dit wordt gebruikt om de kant aan te duiden waar iets geamputeerd is. LBK wordt bijvoorbeeld gebruikt om een amputatie van het linkerbeen onder de knie aan te duiden.
  • D of S -> D staat voor double – oftewel een dubbele amputatie – en S staat voor single: een amputatie aan één kant. DAE wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om een dubbele amputatie boven de elleboog aan te duiden.
  • Triple -> Dit wordt gebruikt om een drievoudige amputatie aan te geven.
  • Quad -> Dit wordt gebruikt om een viervoudige amputatie aan te geven.

Mensen met een amputatie maken gebruik van deze termen om aan te duiden wat voor amputatie ze hebben. Mensen met acrotomophilia gebruiken deze termen om aan te geven welke amputaties hun voorkeur hebben. De rest is vergelijkbaar met een normale datingsite. Door middel van profielen kun je contact leggen met iemand waarin je geïnteresseerd bent.

Dominante groet!

Deana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V