Wat is stalking?

Iedereen die weleens last heeft gehad van een stalker weet wat een vervelende, frustrerende of soms zelfs leven ontregelende gebeurtenis dat kan zijn. In het ergste geval kan het zelfs uitdraaien op bedreiging of pesterijen in het dagelijkse leven of op internet.

In de meeste gevallen gaat het bij een stalker om een verbroken relatie, waarbij degene die ‘gedumpt’ wordt het niet kan verkroppen dat de relatie afgelopen is. Dit kan sterk spelen bij een slaaf/slavin versus Meester/Meesteres relatie, waarbij de sub zijn of haar Dominant simpelweg adoreert en verafgoodt.

Het goede nieuws is dat een stalker op een gegeven ogenblik verdwijnt, mits je maar de juiste dingen doet. De allerbelangrijkste punten hierbij zijn:

 • Als je een relatie verbreekt, zorg dan dat het kwartje valt! Daarvoor zijn een heleboel (soms zelfs kinderachtige) methoden te bedenken, maar dat is iets voor een ander artikel.
 • Als er een stalkerachtige situatie ontstaat, maak dan kristalhelder wat jij niet wilt en zeg dat maar één keer. Sluit nooit compromissen, anders word je stalkervoer.
 • Daarna moet je de stalker volledig negeren, want elke reactie van jouw kant – zelfs een negatieve – gooit weer brandstof op het nog steeds brandende vuurtje van je stalker.

Het slechte nieuws is dat je vaak een boel moet doen om van je schaduw af te komen en dat kan best weleens een tijdje duren. Hieronder vind je tips die je daarbij kunnen helpen.

Welke soorten stalkers zijn er?

Laten we om te beginnen eerst maar eens wat soorten stalkers doornemen. Op de eerste plaats gaat het vaker om mannen dan om vrouwen. Daarbij heb je het dan over twee keer zoveel mannen als vrouwen.

Vrouwen kunnen echter een grotere pain in the ass vormen, omdat ze vaak wat rancuneuzer zijn ingesteld. Het belangrijkste kenmerk is dat een stalker een ongelooflijk groot bord voor zijn of haar kop heeft en ook niet het idee heeft iets fouts te doen. Er zijn verschillende types stalkers waar je ook mengvormen bij kunt aantreffen. Veelvoorkomende soorten zijn:

 • De oude vlam. Dit type stalker denkt: ‘Het kan toch niet waar zijn dat het afgelopen is? We hebben samen zoveel meegemaakt!’ Hij of zij verdenkt je ervan dat je lijdt aan een tijdelijke verstandsverbijstering. Not!
 • De vlam die nooit je vlam zal worden. Tenzij deze stalker tijdig weer terugkeert van de dwalingen zijns weegs (mooi gezegd, niet?), zal hij of zij eeuwig blijven smachten naar jouw liefdevolle onderwerping of onderdrukking.
 • De vlam die jou wil verbranden. Dit is de meest nasty bugger die je kunt tegenkomen. Hij of zij stelt jou verantwoordelijk voor alles wat je hem of haar hebt ‘aangedaan’ en vindt dat het nu payback time is.
 • De cybervlam. Dat hoeft geen bekende te zijn en dit soort stalkers komen steeds meer op door de anonimiteit van het internet. De aanleiding voor het stalken kan iets vrij onschuldigs zijn, zoals een zogenaamd ‘onheuse’ behandeling op een forum (trolls, be aware!) of een seksueel getinte nickname. Een cyberstalker kan het je erg lastig maken door bijvoorbeeld het versturen van virussen, het stelen van je nickname of echte naam om jou in diskrediet te brengen of het opsporen van je IP-adres om dingen te kunnen nagaan.

Wanneer kun je spreken van stalking?

StalkerNatuurlijk moet je niet spastisch reageren op alles waarvan je denkt dat het stalken zou kunnen zijn. Hierdoor zit jij jezelf alleen maar in de weg, terwijl het best kan gaan om iets volkomen onschuldigs of verklaarbaars als je er even goed over nadenkt.

Daarom zijn de tips uit de inleiding heel erg belangrijk om goed op te volgen: wees duidelijk als je een relatie verbreekt, sluit geen compromissen en geef overduidelijk aan wat jij NIET wilt.

Alle stalkers hebben om welke reden dan ook een verwrongen beeld van de werkelijkheid en de waarheid moet er dan ook ingeramd worden! Mocht je echter nog steeds twijfels hebben, dan moet je letten op de volgende dingen:

 • Duikt die persoon van wie jij denkt dat hij of zij jou stalkt regelmatig op bij gelegenheden of op plaatsen waar jij je vermeende stalker niet verwacht? Het kan natuurlijk toeval zijn, maar meerdere keren?
 • Blijf je maar e-mailtjes of telefoontjes krijgen, terwijl je expliciet gezegd hebt dat je dat soort berichtjes niet meer wilt ontvangen? Misschien heeft hij of zij een goede smoes voor zo’n berichtje, maar denk gerust als je het niet vertrouwt: yeah, right!
 • Probeert je ‘verdachte’ om op andere manieren contact met je te leggen, terwijl je toch duidelijk gezegd had dat je niets meer met hem of haar te maken wilt hebben?

Als je dit soort signalen ontvangt, dan wordt het inderdaad tijd om eens op je achterhoofd te krabben. In dat geval wordt het zinvol om eens wat te gaan doen met de tips uit de volgende paragraaf.

Wat kun je aan stalkers doen?

We kunnen het niet genoeg herhalen. Het belangrijkste gebod bij het omgaan met stalking is: neem actie. Don’t be passive en moedig die idioot in godsnaam niet aan, zelfs niet met negatieve acties. Dat is alleen maar smullen voor je pain in the ass!

Maar wat kun je er wel aan doen? Daarvoor zijn een boel dingen te bedenken die lopen van eenvoudige maatregelen tot heel extreme acties. We behandelen hier alleen de wat minder extreme maatregelen, want over het algemeen is dat wel voldoende.

Dingen als de politie inschakelen, het vragen om een straatverbod of verhuizen zijn dingen die pas aan de orde komen als je stalker zijn lesje nog steeds niet geleerd heeft.

 • Houd een logboek bij. Bewaar brieven en e-mails, leg telefoongesprekken vast, noteer andere contacten die hij of zij probeert te leggen, noteer het tijdstip en datum waarop je hem of haar gesignaleerd hebt, enzovoorts. Dit logboek kun je gebruiken als je de politie echt moet inschakelen.
 • Formuleer je afwijzing duidelijk. Opmerkingen als: ‘Ik ben momenteel niet geïnteresseerd in een vriendschap met jou’, of iets anders vaags laat ruimte over voor hoop. Gegarandeerd dat je stalker het dan zal blijven proberen, omdat hij of zij dan denkt dat het misschien ooit goed zal komen. Yeah, right!
 • Waarschuw je stalker. Vertel hem of haar duidelijk dat je beslist geen contact meer wilt. Ga daar alsjeblieft niet over in discussie, want dat maakt het erger. Je enige doel moet zijn het uitdelen van een waarschuwing. Noteer die waarschuwing ook in je logboek.
 • Negeer verdere pogingen tot interactie. Waarschijnlijk zal je stalker proberen om je te provoceren, maar reageer daar beslist niet op. Blijf sterk en reageer absoluut niet, ook niet op een negatieve manier. Anders denkt hij of zij dat je toch kwetsbaar bent.
 • Probeer je stalker niet te sussen of te verzoenen. Vergeet dat maar, want het heeft geen enkele zin. Het doet dat vuurtje alleen maar weer opnieuw opvlammen. Dat bord voor zijn of haar kop, weet je nog?
 • Verander je contactinformatie. Dat geldt voor e-mail adressen, accounts op social media, telefoonnummers, de hele bubs. Zorg ervoor dat je informatie op sociale netwerken op ‘Private’ staat. Dat maakt het moeilijker voor je pestkop om contact met je op te nemen.
 • Vertel het aan anderen. Stel je omgeving op de hoogte van jouw probleem en vertel om wie het gaat. Dat voorkomt dat anderen onbewust informatie verstrekken, want stalkers zijn crafty buggers, geloof dat maar!
 • Houd geen vaste, voorspelbare routines aan. Wissel je route naar en van huis of je werk. Tank niet steeds bij hetzelfde benzinestation, ga eens naar een andere super en doe dat op verschillende tijdstippen.
 • Straal zekerheid uit. Stalkers zijn geneigd om steeds maar weer door te gaan als zij zien dat je onzeker of angstig bent.

Als je om te beginnen deze tips aanhoudt, dan is de kans groot dat je pain in the ass ontmoedigd raakt en daar gaat het tenslotte om. Mocht het toch verder uit de hand lopen en je stalker blijft maar aanhouden, dan wordt het tijd voor hardere acties. Daar zullen we echter op terugkomen in een ander artikel!

4 reacties op “Wat is stalking?

 • 5 augustus 2011 om 17:24
  Permalink

  ik moet zeggen dat ik gelukkig nooit in aanraking ben geweest
  met stalking of dat ik het zelf gedaan heb
  Met deze informatie ben ik er van bewust dat mensen die
  er wel mee te maken hebben veel last van zullen hebben
  ook de informatie die gestrekt wordt in dit artikel
  en wat er aan gedaan kan worden vindt ik erg goed
  en prettig lezen ,
  zodat het voor iedereen duidelijk is wat stalking is

  Blijf zo doorgaan met het schrijven van alles
  dit mag genoemd worden als zeer succesvol
  met al die verschillende soorten fetishen of verhalen
  die jullie onder de aandacht brengen

  Onderdanige groet
  slaaf Richard

  Beantwoorden
 • 31 januari 2016 om 12:48
  Permalink

  Beste slaaf Richard, een vraag van mij (als beginnende Dom) aan jou.

  Ik ben net gestart met de interactie met mijn eerste sub en ben daarom nog zoekende naar de grenzen. Dit artikel over stalking triggerde me, evenals jouw reactie. Mijn subje houdt ervan om opdrachten en directe orders te krijgen en die geef ik hem met graagte. Tot nu toe heeft hij de opdrachten ook naar behoren uitgevoerd en krijg ik een positieve reactie op mijn creativiteit. En opdracht die te moeilijk bleek, heb ik wat vereenvoudigd, waarna het resultaat alsnog positief was. So far so good.
  Maar nu vraag ik mij af hoe frequent en hoe intens ik die opdrachten kan geven. Hoe ver kan ik pushen waarbij het nog leuk is en wanneer wordt het te veel? Wanneer gaat mijn claim op zijn tijd en energie over in stalking? Natuurlijk zal dit voor iedereen anders zijn, de ene sub is de andere niet, maar hoe zou dat voor jou zijn?

  @andere subs en slaafjes, waar ligt voor jullie de grens tussen het opwindende van opdrachten krijgen en de overdaad die tegen stalking aanhangt?

  Beantwoorden
  • 14 februari 2016 om 20:47
   Permalink

   De grens ligt bij mij eraan wie en waar en hoe het gedaan word. Over het algemeen laat ik graag de grens opzoeken. Een grens is bijvoorbeeld om opdracht te krijgen waarbij onschuldige mensen gekwetst gaan worden. En een grens kwa stalking is wanneer ik stalking moet gaan uitleggen bij mensen in mijn omgeving, omdat die iets in de gaten krijgen. En wanneer dat precies is, is lastig te zeggen. Maar dit is wel waar ik aan denk als het om echte grenzen gaat.

   Beantwoorden
 • 19 februari 2016 om 20:19
  Permalink

  Dankjewel, Richard, voor je reactie. Het is inderdaad geen spelletje meer als mensen erin betrokken raken die er niets mee te maken (willen) hebben. Omdat ik zelf helemaal geen onderdanige gevoelens heb, vind ik het moeilijk me voor te stellen wat het uitvoeren van opdrachten voor je Dom zo leuk maakt voor een sub. Is het de beloning voor goed gedrag wanneer je de opdracht goed uitvoert? Of alleen al de waardering van je Dom omdat je gehoorzaam bent geweest? Of iets anders?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V