Wat is fetisjisme?

Fetishisme als term is een heel wijd begrip, dat al door een heel legioen psychologen en seksuologen is bestudeerd. Hoe ze zich ook in bochten wringen, geen enkele wetenschapper is er tot nu toe in geslaagd om een bevredigend antwoord te vinden op de vraag: ‘Wat is nou precies fetishisme en wat is daarvan de oorzaak?’

Je kunt je natuurlijk ook afvragen hoe zinvol het is om overal een labeltje aan te hangen, maar ja, that’s what a scientist does… Probeer trouwens maar eens een sluitende definitie te bedenken voor fetishisme! Er zijn namelijk al gauw zo’n 550 vormen van fetishisme bekend en allemaal hebben ze hun eigen kenmerken en achtergronden.

Jammer is dat de verschillende vormen van fetishisme nog steeds in het verdomhoekje zitten. Er rust een groot taboe op. Eigenlijk zou dat niet moeten en zeker niet als het gaat om de min of meer geaccepteerde vormen van fetishisme, zoals BDSM.

Waarom zou je bijvoorbeeld iemand die graag lijdt of op een andere manier onderworpenheid wil tonen niet koppelen aan iemand die dat met totale liefde en toewijding wil oppakken?

In feite is dat een win-winsituatie die alleen maar gunstig is voor beide partijen en daar gaat het tenslotte toch om? Natuurlijk, als je er iemand kwaad mee zou doen wordt dat een andere zaak, maar als je daarvoor gelijkgestemden uitkiest? No problem here, so play on!

Geschiedenis van fetishisme

Fetishisme is zo oud als de wereld en dat wordt duidelijk uit verschillende afbeeldingen en teksten die gevonden zijn. De oude Etrusken bijvoorbeeld werden door de rechtlijnige en ‘ambtelijke’ Romeinen gezien als een geil volkje met een heel lage seksuele moraal.

In de meer dan 2.500 jaar oude Tombe van de Geseling in Tarquinia is bijvoorbeeld een wandschildering te zien waarbij een voorovergebogen vrouw een man met haar mond bevredigt.

Bovendien wordt ze van achteren door een andere man genomen, die haar tegelijkertijd met een stok geselt. Natuurlijk weten we niet of dat vrouwtje dat nou echt leuk vond, maar ze deed in ieder geval flink haar best!

Wat dacht je trouwens van bestialiteit? In Val Camonica in de Italiaanse Alpen is een rotstekening gevonden uit 8.000 jaar voor Christus waarop een man zichtbaar is die overduidelijk een ezel of een paard aan het penetreren is. Tja, wat moet je als je in het open veld zit en je geen gat in een boom wilt gebruiken? Al die splinters zijn ook niks!

Ook necrofilie – het copuleren met een lijk – was een probleem in de oudheid. De Griekse historicus Herodotus (die in de vijfde eeuw voor Christus leefde) vertelt een verhaal over het mummificeren van vrouwen.

Hoewel Herodotus niet altijd serieus genomen moet worden, schrijft hij in zijn Historiën dat de oude Egyptenaren een lijk eerst drie tot vier dagen lieten ontbinden voordat ze het overdroegen aan de mummificeerders. Dat deden ze om te voorkomen dat het lijk seksueel misbruikt zou worden.

Volgens een legende maakte de Joodse koning Herodes de Grote het nog een stukje bonter. Nadat hij zijn vrouw uit jaloezie vermoord had, bleef hij seks met haar lijk hebben gedurende zeven jaar! Op het laatst zal dat best een beetje pijnlijk geworden zijn…

Voetfetishisme kent vele vormen en dat kan variëren van het simpelweg kussen en likken van de voeten van een geliefde tot een volledige penismassage. De eerste verwijzingen naar voetfetishisme dateert echter uit het jaar 1220 na Christus.

Sommige experts beweren dat deze vorm van seks is ontstaan uit angst voor seksueel overdraagbare ziekten. Zou dat geholpen hebben? Zelfs de allerbekendste lover aller tijden, Casanova, scheen een voetfetishist geweest te zijn. Dat verwacht je niet van iemand die de reputatie had dat hij het grootste deel van zijn leven meer binnen dan buiten een vagina doorbracht!

Wurgseks is eveneens een veel voorkomende vorm van seksueel fetishisme dat – als het niet goed toegepast wordt – zelfs kan leiden tot de dood. David Carradine, de acteur die bekend is geworden door zijn rol als de vechtmonnik Kwai Chang Caine in de tv-serie Kung Fu, is daar een voorbeeld van.

Hij werd in juni 2009 dood aangetroffen in een kast van een vijfsterrenhotel in Bangkok met een touw om zijn nek en om zijn genitaliën. Maar ook deze vorm van fetishisme is niet iets van de laatste tijd. In de zeventiende eeuw werd wurgseks toegepast als medische behandeling voor erectiestoornissen. Zie je het al voor je dat je van de dokter een receptje krijgt voor een touw?

Wat is een fetish eigenlijk?

Hierboven heb je al een paar historische voorbeelden kunnen lezen, maar het gaat uiteraard veel verder dan die paar voorbeelden alleen. Veel mensen zien fetishisme als abnormaal en dat komt omdat onze maatschappij wat angstig is ten opzichte van dingen die afwijken van de norm.

Men ziet het vaak als een ‘ziekte’ terwijl dat natuurlijk helemaal niet hoeft te spelen. Dit idee komt heel duidelijk tot uiting in de titel van een internetpagina die Ik toevallig tegenkwam: ‘Wat is een seksuele fetish en hoe kom je er vanaf?’ De meeste fetishisten willen echter voor geen goud verlost worden van hun voorkeur, tenzij het hen heel erg hindert in het dagelijkse leven.

Fetishisme kan allerlei vormen aannemen, maar is grofweg in twee verschillende vormen in te delen. Seksueel fetishisme kan zich richten op een fysiek object of op een specifieke situatie. Iemand kan bijvoorbeeld helemaal wild worden van de voeten van een geliefde.

Een andere persoon kan helemaal uit zijn of haar dak gaan bij het dragen van de kleren van de andere sekse en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Nog weer anderen vinden wurgseks spannend, zoeken graag gevaarlijke situaties op of zijn aanhangers van kietelfetisjisme.

Natuurlijk zijn er ook veel verschillende mengvormen te bedenken, waardoor het extra ingewikkeld wordt. Een mannelijke slaaf zal het bijvoorbeeld heerlijk vinden als hij zijn Meesteres kan eren door zich te onderwerpen, maar daarnaast kan hij het ook erg spannend vinden als Zij daarbij een latex outfitje draagt.

In de meeste gevallen richt fetishisme zich op voorwerpen die erotische fantasieën oproepen en dat maakt het leven spannend, of niet soms? Huis-, tuin- en keukenseks kan altijd nog als je daar lol in hebt!

In andere artikelen wordt meer aandacht besteed aan verschillende vormen van fetishisme, maar om een heel kleine, lichtvoetig bedoelde greep te doen uit die bijna 550 soorten fetishisme:

  • Crucofielen: Heb je die lange benen gezien? Awesome!
  • Mammofielen: Mwah, kijk liever eens naar die borsten! Huge!
  • Hyproxifielen: Ik stik, ik stik! Heerlijk!
  • Narratofielen: Heb je nog een schuin verhaaltje voor me? Vertel, vertel!
  • Quasimodisten: De Klokkenluider van de Notre Dame? Wat ziet die er geil uit, niet?
  • Gynostikolobomassofielen (pfew!): Mag ik je oorlelletje likken? Please!
  • Podofielen: Oh, wat een mooi klein voetje! Mag ik het masseren met mijn…? (Gecensureerd!)

Nou, zo kan hij voorlopig wel weer even! Maar even serieus, seksueel fetishisme kan zich op van alles richten en dat kan gaan van voorwerpen tot lichaamsdelen, van lakleer tot latex, van slipjes tot uniformen, van het eten van uitwerpselen tot eten tijdens de seks en van lijden tot het uitdelen van straf. Wie zal zeggen wat goed is en wat not done? Dat bepaal jijzelf toch, of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V