Chikan: aanranders in Japan

Japan is een van de veiligste steden ter wereld, maar voor tienermeisjes en jonge vrouwen is een ritje met het openbaar vervoer niet zonder gevaren. Zowel in de trein als in de metro staan Japanse mannen op de loer om hen stiekem aan te randen.

Frotteurisme is hieraan verwant: de behoefte om anderen in grote menigten stiekem te betasten.

In Japan wordt deze vorm van aanranding chikan genoemd. De man die op deze manier zijn medetreinreizigers lastigvalt, wordt zelf ook chikan (aanrander) genoemd. Vrouwen die dit doen (wat niet vaak gebeurt) worden chijo genoemd.

Schoolmeisjes van een jaar of vijftien zijn het meest in trek bij chikan, wat vooral verklaard kan worden door het schoolrokje dat zij dragen. Meestal gaat het bij chikan om relatief onschuldige overtredingen, zoals het “per ongeluk” aanraken van je borsten, maar het kan soms veel verder gaan.

ChikanChikan cijfers

Het aantal chikan meldingen in Tokio is de laatste acht jaar verdrievoudigd, een zorgwekkende groei. Hoewel het aannemelijk is dat deze stijging wordt veroorzaakt doordat meer vrouwen aangifte van chikan doen, lijdt er geen twijfel onder dat er nog altijd flink wat betast wordt in het Japanse openbaar vervoer.

Sterker nog, een recentelijk onderzoek toont aan dat 64% van de ondervraagde vrouwen tussen de twintig en dertig jaar toegeeft dat ze weleens aangerand of betast zijn in de trein, in de metro of op overstapstations in Tokio.

Tips om chikan te voorkomen

Wat kun je doen om te voorkomen dat anderen jou betasten of zelfs aanranden in het openbaar vervoer? Eigenlijk vrij weinig, concludeerde de Japanse overheid. Verscheidene vervoersbedrijven hebben treinsteChikan en vrouwenwagonsllen geïntroduceerd waar alleen vrouwen welkom zijn.

Deze rijden tijdens het spitsuur en ’s avonds laat, waar de kans op aanranding het grootste is. Een nadelig gevolg hiervan is alleen dat alle vrouwen die niet in een speciale vrouwenwagon staan, gezien worden als gewillige slachtoffers van chikan…

Als je als toerist of buitenlander (gaijin) met chikan in aanraking komt, kun je je maar beter niet verdedigen of een klap uitdelen aan degene die jou betastte. Je bent immers in Japan en de kans is groot dat jij – in plaats van je aanrander – gearresteerd wordt wegens mishandeling.

Wat moet je dan wel doen? Grijp de hand van je aanrander en roep: “Chikan!” Er zal altijd iemand je te hulp schieten, zowel in de trein als op het station.

In Japan wordt chikan als een zware overtreding gezien en kan het zelf leiden tot een gevangenisstraf. Het gebeurt echter ook vaak dat het slachtoffer verteld wordt dat er niets aan gedaan kan worden. Zonder getuigen is het zijn woord tegen het jouwe en dus ben je nergens.

Dit schijnt echter vaker tegen buitenlandse slachtoffers gezegd te worden dan tegen autochtone Japanse meisjes, dus het beste is om chikan helemaal te voorkomen. Hier een aantal tips om te zorgen dat iedereen zijn handjes thuishoudt bij jou in de buurt:

  • Reis tijdens de spitsuren en ’s nachts alleen in de treinstellen speciaal voor vrouwen. Hier ben je veilig.
  • Probeer zoveel mogelijk tussen andere vrouwen te staan in de trein en in de metro of op een wat rustigere plek waar je kunt zien waar ieders handen zijn.
  • Scherm jezelf zoveel mogelijk af door tegen de binnenwand of deur van de trein of metro te leunen en blokkeer je lichaam zo goed mogelijk met een grote tas of ander attribuut.

Vals beschuldigd van chican?

Hoe vaak chikan ook voorkomt in Japan, in bijna zestig procent van de gemelde gevallen blijkt de dader vals beschuldigd te zijn. Vaak worden deze onterecht beschuldigde mannen later nog veroordeeld ook, onder druk gezet door de politie om te bekennen.

Wat kun je hiertegen doen als jou dit overkomt? Probeer te voorkomen dat je überhaupt beschuldigd wordt. Als je een ritje met de trein of metro maakt, houd je handen dan te allen tijde in de lucht door de gele ringen vast te pakken.

Of je nu een man of vrouw bent, zorg er altijd voor dat je handen zich op een zichtbare plek bevinden. Zo kan niemand jou ervan beschuldigen dat je handen op een verboden plek zaten.

Mocht je toch vals beschuldigd worden van chikan, geef dan niets toe. De Japanse politie mag je niet langer dan twee weken vasthouden en als je niet bekent, zullen ze je uiteindelijk weer moeten laten gaan.

Chikan en de toekomst

Gelukkig kiezen steeds meer slachtoffers van chikan ervoor om aangifte te doen en hoeven ze niet meer in stilte te lijden. Elk jaar wordt nu zo’n vierduizend man opgepakt voor aanranding in het openbaar vervoer en dit aantal blijft stijgen.

Daarnaast schieten steeds meer omstanders het slachtoffer te hulp als iemand chikan pleegt, wat verrassend is gezien Japans traditionele gewoonte om je niet met andermans zaken te bemoeien.

Met de toenemende aandacht die de media aan het fenomeen chikan geeft, zullen aanranders er in de toekomst misschien niet meer mee wegkomen als ze hun handjes niet thuis kunnen houden.

Wie zijn handjes echt niet thuis kan houden, kan nog altijd naar een van de tientallen imekura clubs. In deze perverse clubs staan vrouwen in een setting van geïmiteerde treinwagons voor je klaar om eens schaamteloos betast te worden. Het is natuurlijk niet the real thing, maar in elk geval krijg je een pijpbeurt na afloop…

Dominante groet,

Artemis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V