Schuld, berouw en boetedoening, deel 31 – André’s takenlijst

André gaat aan de slag en slooft hard door, Alle kasten afstoffen, uitruimen, stoffen en met nat nadoen en weer inruimen is het meeste werk. Alle vloeren en trappen dweilen het zwaarst. Na ruim twee uur sloven meldt hij zich onderdanig bij Natascha.

“Op jouw roze poefje nu!” Natascha knipt arrogant in haar vingers en wijst op het vlak voor haar staande zeteltje. Gauw neemt André plaats. Natascha slaat haar prachtige benen over elkaar, juist zo dat haar linker voet voor André’s gezicht zit. Dan laat ze de hooggehakte zwart leren pump wat los van haar voet komen en aan haar tenen bungelen. Ze pakt wat papieren van de bank en begint:

Alle eerdere delen van dienstmeidgeesje's Schuld, berouw en boetedoening


Schuld berouw boetedoening

“Jij krijgt van mij nu instructies omtrent wat ik elke dag van jou verwacht. Jij staat elke ochtend om 5 uur op. Ik wil elke dag een schoon bed, ik wil elke dag schone handdoeken en ik wil elke dag schone kleren en gepoetste schoenen en/of laarzen. Jij moet dus elke avond wassen, die was ophangen en ‘s ochtends als jij opgestaan bent afhalen en strijken. Jij poetst minstens één paar schoenen en één paar laarzen die ik dan die dag aan kan. Daarna ga jij de rijlaarzen van Mevrouw Van Berghen Henegouwen en van mij poetsen plus, laten we zeggen, 4 paar rijlaarzen van de dames van de manege. Liever meer natuurlijk, maar dat komt wel als jij meer ervaring krijgt. Dan ga jij bezig met jouw huiswerk van het IGSH. Om negen uur wil ik een uitgebreid ontbijt op bed. Behalve op maandag en dinsdag, dan mag jij het al om acht uur serveren want dan moet jij naar de manege om jouw werk als laarzenpoetsknecht te doen. Nadat jij mijn ontbijt hebt geserveerd ga jij mijn bad in orde maken: lekker warm water, rozenblaadjes, Rituals badolie en een grote badhanddoek, die je klaar hangt over de radiator. Als ik dan heerlijk ga badderen, ga jij mijn bed afhalen, de ontbijtboel afruimen. Op de dagen dat jij niet naar de manege gaat, kun jij daarna beginnen met het hele huis van boven tot onder grondig te stofzuigen. Ik wil voortaan permanent een schoon fris huis, sloofje.”

schuld berouw boetedoening 31

“Ja Mevrouw.” antwoordt André slaafs, die al die tijd gebiologeerd naar de aan Natascha tenen, vlak voor zijn neus, bungelende hooggehakte pump heeft gekeken. Hij kan de heerlijke geur van haar voet gemengd met het leer van haar pump ruiken.

“Zoals jij hebt gehoord ga jij ook bij andere dames het huishouden doen. Mevrouw Van Berghen Henegouwen, waar wij vanmiddag naar toe gaan, wil jou als poetssloofje hebben en nog vier andere dames hebben jou ingehuurd om hun huis schoon te houden, Daar ben jij dus ook, zoals wij dat voor jou hebben berekend, in totaal 30 uur per week zoet mee. Hoe jij dat allemaal regelt, jouw laarzenpoetswerk bij de manege, die huizen spic en span houden, jouw cursus plus huiswerk bij het IGSH, de aanvullende cursussen en ook en vooral mij dienen, dat ga jij voor mij maar eens keurig in een schema zetten. Jouw werkrooster. Hier heb jij alle adressen met de werkzaamheden die jij allemaal moet gaan verrichten. Samen met de instructies die ik jou vanmorgen heb gegeven maak jij daar straks op jouw kamertje maar eens een piekfijn werkrooster van. De eerste opzet wil ik om 1 uur zien en bij de lunch met jou doornemen. Maar nu eerst mijn bed verschonen en onze rijlaarzen glimmend poetsen, antje. Aan het werk!”

schuld berouw boetedoening 31

“Ja Mevrouw, dank U Mevrouw.” André staat op, pakt de papieren van Natascha aan, maakt een diepe buiging en gaat naar boven. Natascha strekt zit nog eens behaaglijk uit, doet haar pumps uit en installeert zich heerlijk lui op haar leren loungebank. Het heerlijke luie leventje gaat nu definitief beginnen, denkt ze vergenoegd.
Als André het bed van Natascha heeft afgehaald en opnieuw heeft opgemaakt en de rijlaarzen van Katja en Natascha weer glimmend heeft gepoetst meldt hij zich slaafs bij Natascha.

“Goed zo, antje! Ga dan nu maar je rooster maken, je hebt nog een klein uur, dus schiet wel op.”

… dus daadwerkelijk de gehele week aan de slag! Werkelijk geen momentje vrij

“Ja, Mevrouw. Tot Uw dienst, Mevrouw.” Op zijn kamertje pakt hij de papieren van Natascha. Hij haalt een pen en begint aan de naar zijn idee godsonmogelijke opgave om alle werkzaamheden in een rooster te krijgen. Hij begint met de maandag. Natascha heeft de ochtend al ingedeeld, dus dat schrijf hij keurig op en probeert er wat tijden bij te zetten. Dan moet hij om 9 uur op de manege zijn, dat is zeker 20 minuten fietsen. Daar blijft hij tot 11 uur ’s avonds. Dan is hij om even voor half twaalf thuis. Dan moet hij natuurlijk nog wel allerlei dingen opruimen, dat zit er wel in. Diner tafel afruimen, vaatwasser vullen, wc schoonmaken. Natascha heeft gezegd dat zij alle dagen een schoon en fris huis wil, dus zal de wc wel elke dag geborsteld moeten worden. ’s Maandags zal hij dus niet voor enen in bed liggen. Dat is dinsdag idem zo. Woensdag en vrijdag moet hij naar het IGSH. Dat is van 10 tot minstens 2 uur. Heeft hij woensdagmiddag, dinsdag en donderdag en vrijdagmiddag om de huizen van de vier andere dames te doen. Maar ook bij Katja moet hij poetsen. Maar dat gaat nooit?! Of moet hij zaterdag en zondag ook inroosteren? Het duizelt hem. Hij kijkt naar de adressenlijst van de dames die hem hebben ingehuurd. Gelukkig! Die liggen allemaal binnen een straal van 7 kilometer van huis. Hij probeert een indeling te maken. Angelique ter Hoogh woont het verste weg, maar wel weer op de route van het IGSH. Als hij ’s woensdags om twee uur klaar is kan hij om kwart over twee uur bij Mevrouw ter Hoogh zijn. Als hij daar dan 3 uur werkt is hij om kwart over vijf klaar. Dan doet hij vrijdag de andere 3 uur bij haar, ook na het IGSH. Patricia van der Ven en Barbara de Wit wonen ook wel ver weg, maar slechts vijf minuten uit elkaar. Als hij donderdag om acht uur ’s ochtends al bij de één zou mogen beginnen en om kwart over drie bij de andere kan hij er twee op een dag doen. André krijgt een sprankje hoop. Maar nee! Natuurlijk niet!! Hij is op z’n vroegst pas om half tien, kwart voor tien klaar bij Natascha. Dan moet hij proberen om kwart over tien bij mevrouw Van der Ven te beginnen, dan is hij om kwart over vier klaar. Kan hij om zeven uur bij Mevrouw de Wit beginnen, tot tien uur, en zaterdag weer bij haar beginnen van tien uur ‘s ochtends tot één uur voor de resterende drie uur. Dan zou hij ook zaterdag om twee uur bij Katja kunnen beginnen tot acht uur. Komt het er toch op neer dat hij zondag van kwart over tien tot kwart over vier bij Silvia van de Wetering moet poetsen. Hij is dus daadwerkelijk de gehele week aan de slag! Werkelijk geen momentje vrij. Zuchtend werkt hij het werkrooster verder uit.

schuld berouw boetedoening 31

Sloofjes weekrooster

 • Maandag 05.00 opstaan, wassen, aankleden 05.10 was afhalen, strijken, opbergen 05.30 rijlaarzen Mevrouw en Mevrouw van Berghen Henegouwen reinigen en glimmend poetsen 06.00 4 paar rijlaarzen van Dames van de manege reinigen en glimmend poetsen 07.00 dinertafel vorige dag afruimen, vaatwasser vullen en aanzetten, wc schoonmaken 07.30 ontbijt maken voor Mevrouw 07.45 ontbijt Mevrouw serveren 08.00 bad gereedmaken voor Mevrouw 08.25 ontbijtboel opruimen (wat Mevrouw heeft overgelaten snel opeten), bed afhalen en verschonen. 08.40 naar de manege, gepoetste rijlaarzen meenemen 09.00 rijlaarzen glimmend poetsen, stallen uitmesten 23.00 naar huis, vuile rijlaarzen meenemen 23.20 Mevrouw bedienen, instructies van Mevrouw ontvangen voor de volgende dag, nadat Mevrouw zich gereed heeft gemaakt voor de nacht was draaien, in de droger doen en daarna ophangen, vaatwasser uitruimen, woonkamer opruimen, laarzen/schoenen poetsen en kleding klaarleggen die Mevrouw de volgende dag zal dragen, 00.45 naar bed.
 • Dinsdag (zie maandag) gepoetste rijlaarzen meenemen naar manege, vuile rijlaarzen meenemen naar huis.
 • Woensdag 05.00 opstaan, wassen, aankleden 05.10 was afhalen, strijken, opbergen 05.40 laarzen/schoenen poetsen en kleren klaarleggen die Mevrouw die dag zal dragen 06.00 rijlaarzen Mevrouw en Mevrouw van Berghen Henegouwen reinigen en glimmend poetsen 06.30 4 paar rijlaarzen van Dames van de manege reinigen en glimmend poetsen 07.30 huiswerk IGSH 08.30 ontbijt maken voor Mevrouw 09.00 ontbijt Mevrouw serveren 09.10 bad gereedmaken voor Mevrouw 09.30 ontbijtboel opruimen (wat Mevrouw heeft overgelaten snel opeten), bed verschonen 09.40 naar het IGSH 10.00 cursus IGSH 14.00 naar Mevrouw Ter Hoogh 14.15 poetsen bij Mevrouw Ter Hoogh 17.15 boodschappen doen en naar huis 17.45 boodschappen opbergen, lunchtafel afruimen, woonkamer opruimen 18.00 diner maken voor Mevrouw 18.30 diner Mevrouw serveren 18.35 badkamer grondig schoonmaken 19.35 dinertafel afruimen (wat Mevrouw heeft overgelaten snel opeten), vaatwasser vullen 19.45 wc grondig schoonmaken 20.15 stoffen en stofzuigen (het gehele huis) 21.15 Mevrouw bedienen, instructies van Mevrouw ontvangen voor de volgende dag, Mevrouw vragen of Zij met sub 139 het gebarenboek wil oefenen 23.30 nadat Mevrouw zich gereed heeft gemaakt voor de nacht was draaien, in de droger doen en daarna ophangen, vaatwasser uitruimen, woonkamer opruimen 00.45 naar bed.
 • Donderdag 05.00 opstaan, wassen, aankleden 05.10 was afhalen, strijken, opbergen 05.40 laarzen/schoenen poetsen en kleren klaarleggen die Mevrouw die dag zal dragen 06.00 rijlaarzen Mevrouw en Mevrouw van Berghen Henegouwen reinigen en glimmend poetsen 06.30 4 paar rijlaarzen van Dames van de manege reinigen en glimmend 07.30 huiswerk IGSH 08.30 ontbijt maken voor Mevrouw 09.00 ontbijt Mevrouw serveren 09.10 bad gereedmaken voor Mevrouw 09.30 ontbijtboel opruimen (wat Mevrouw heeft overgelaten snel opeten), bed verschonen 09.50 naar Mevrouw Van der Ven 10.15 poetsen bij Mevrouw Van der Ven 16.15 naar huis 16.50 keuken grondig schoonmaken, inclusief gasstel en oven 18.00 diner maken voor Mevrouw 18.30 diner Mevrouw serveren 18.40 naar Mevrouw De Wit 19.00 poetsen bij Mevrouw de Wit 22.00 uur naar huis 22.20 Mevrouw bedienen, instructies van Mevrouw ontvangen voor de volgende dag, Mevrouw vragen of Zij met sub 139 het gebarenboek wil oefenen 23.30 dinertafel afruimen, vaatwasser vullen en aanzetten, wc schoonmaken, nadat Mevrouw zich gereed heeft gemaakt voor de nacht was draaien, in de droger doen en daarna ophangen, vaatwasser uitruimen, woonkamer opruimen 00.45 naar bed.
 • Vrijdag (zie woensdag).
 • Zaterdag 05.00 opstaan, wassen, aankleden 05.10 was afhalen, strijken, opbergen 05.40 laarzen/schoenen poetsen en kleren klaarleggen die Mevrouw die dag zal dragen 06.00 rijlaarzen Mevrouw en Mevrouw van Berghen Henegouwen reinigen en glimmend poetsen 06.30 4 paar rijlaarzen van Dames van de manege reinigen en glimmend poetsen 07.30 huiswerk IGSH 08.30 ontbijt maken voor Mevrouw 09.00 ontbijt Mevrouw serveren 09.10 bad gereedmaken voor Mevrouw 09.30 ontbijtboel opruimen (wat Mevrouw heeft overgelaten snel opeten), bed verschonen 09.40 naar Mevrouw De Wit 10.00 poetsen bij Mevrouw De Wit 13.00 naar huis 13.20 lunch Mevrouw bereiden 13.30 lunch Mevrouw serveren 13.40 naar Mevrouw Van Berghen Henegouwen 14.00 poetsen bij Mevrouw Van Berghen Henegouwen 20.00 naar huis 20.20 lunchtafel en dinertafel afruimen (wat Mevrouw heeft overgelaten snel opeten), vaatwasser vullen en aanzetten 20.40 stoffen en stofzuigen (gehele huis) 21.40 keuken grondig schoonmaken, inclusief gasstel en oven 23.00 Mevrouw bedienen, instructies van Mevrouw ontvangen voor de volgende dag, nadat Mevrouw zich gereed heeft gemaakt voor de nacht was draaien, in de droger doen en daarna ophangen, vaatwasser uitruimen, woonkamer opruimen 00.45 naar bed.
 • Zondag 05.00 opstaan, wassen, aankleden 05.10 was afhalen, strijken, opbergen 05.40 laarzen/schoenen poetsen en kleren klaarleggen die Mevrouw die dag zal dragen 06.00 rijlaarzen Mevrouw en Mevrouw van Berghen Henegouwen reinigen en glimmend poetsen
  06.30 4 paar rijlaarzen van Dames van de manege reinigen en glimmend poetsen 07.30 huiswerk IGSH 8.30 ontbijt maken voor Mevrouw 09.00 ontbijt Mevrouw serveren 09.10 bad gereedmaken voor Mevrouw 09.30 ontbijtboel opruimen (wat Mevrouw heeft overgelaten snel opeten), bed verschonen 09.50 naar Mevrouw Van de Wetering 10.15 poetsen bij Mevrouw Van de Wetering 16.15 boodschappen doen en naar huis 17.00 of: auto Mevrouw wassen, of: alle schoenen en laarzen van Mevrouw poetsen, of: ramen zemen, of: koelkast uitruimen en schoonmaken en vaatwasser schoonmaken. 18.30 lunchtafel afruimen en diner Mevrouw maken (wat Mevrouw heeft overgelaten snel opeten) 19.15 diner Mevrouw serveren 19.25 huiswerk IGSH 20.15 diner tafel afruimen (wat Mevrouw heeft overgelaten snel opeten), vaatwasser vullen en aanzetten.
  20.30 Mevrouw bedienen, instructies van Mevrouw ontvangen voor de volgende dag 20.45 wc schoonmaken 21.00 eigen kamertje opruimen en schoonmaken, bed afhalen en in de schuur wassen, was buiten ophangen, wc legen, bed opmaken
  22.30 beschikbaar zijn voor Mevrouw 23.30 nadat Mevrouw zich gereed heeft gemaakt voor de nacht was draaien, in de droger doen en daarna ophangen, vaatwasser uitruimen, woonkamer opruimen 00.45 naar bed.

Wordt vervolgd

schuld berouw boetedoening 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V