Gastblog: Wat is TPE (Total Power Exchange)?

Meesteres Selena

Deze gastblog is geschreven door Meesteres Selena van BDSMXTRA

TPE (Total Power Exchange) is als begrip begin 1990 ontstaan op de “Maledom” internet discussiegroep als benaming voor die relaties waar de finale beslissing over alles bij de dominante partner in de relatie ligt en waar verschillende begrippen uit de (BD)SM-wereld niet bestaan. De essentie van TPE is dat de machtsuitwisseling plaatsvindt in het begin van de relatie.

In tegenstelling tot vrijwel iedere andere relatie waarin SM een rol speelt, neemt de mate waarin er sprake is van machtsuitwisseling niet toe of af. TPE is totaal, absoluut, allesomvattend en niet-onderhandelbaar vanaf het begin. Schakelaar aan = lamp aan, schakelaar uit = lamp uit. Een TPE-relatie heeft geen dimmer. Of je zit met huid en haar IN de relatie, of je hebt geen relatie meer…

De Babylonische Spraakverwarring

TPE is een situatie die het mogelijk maakt om binnen duidelijke grenzen te groeien en te ontdekken. Het begint bij jij bent mijn eigendom en ik kan daarmee doen wat ik wil.

Dat betekent niet dat een TPE-eigenaar naar de Gamma rent, een kettingzaag huurt en de benen of armen van zijn eigendom eraf zaagt. Nee, TPE-eigenaren zijn verantwoordelijke eigenaren van een slavin of slaaf (soms meer dan één) en daar zijn ze heel erg zuinig op. Net zo zuinig als ze op hun huis, auto en andere eigendommen zijn. Maar dat doet niets af aan het feit dat de slavin/slaaf wel als eigendom wordt beschouwd. Door de eigenaar EN door de slavin/slaaf zelf.

In een TPE-relatie beschouwt de eigenaar zich inderdaad als eigenaar en is het eigendom dus eigendom dat een plaats moet vinden tussen de andere eigendommen: de stoelen, de tafels, de poes, de auto en de ijskast. Net zoals de wastafel geen rechten heeft, heeft de slavin/slaaf dat ook niet. Maar als gezegd: de eigenaar is net zo zorgzaam voor dat eigendom als voor al die andere eigendommen.

Aan de andere kant – net zoals een eigenaar van een hond die hond zal trainen zoals hij/zij dat wil – zal een TPE eigenaar de slavin/slaaf veranderen, conditioneren en trainen naar zijn of haar eigen inzicht, zonder te vragen wat zijn eigendom daarvan vindt. En net zoals je goed op je huisdieren past, van ze houdt en ze vertroetelt op zijn tijd, doe je dat ook met je slavin of slaaf. Daar zit een van de voornaamste verschillen tussen TPE en BDSM. Stopwoorden en onderhandeling komen in het TPE-woordenboek niet voor.

Betekent dat dat de slavin/slaaf als een hond behandeld wordt? Dat is een vraag die heel vaak wordt gesteld en het antwoord is een heel eenvoudige wedervraag. Train je een paard om je grondgebied te bewaken? Nee, natuurlijk niet. Leer je een hond muizen vangen? Of een poes om melk te geven? Op diezelfde manier gaat die eigenaar met de slavin/slaaf om. Het is een mens, dus je behandelt haar of hem als mens. Maar wel een mens die eigendom is van een ander, net zoals de poes, de hond, het paard of de koe.

Een menselijke slavin/slaaf vraagt er niet om dat te worden, zij of hij IS het. Enerzijds omdat de eigenaar dat wil, anderszijds omdat zij of hij er zelf van nature één is. Een niet zomaar een slavin of slaaf, maar precies die, die de eigenaar wil dat zij of hij is.

Een TPE slavin/slaaf is dat, omdat zij of hij zo is geboren. En net zoals een vrouw het feit dat ze vrouw is niet kan veranderen en iemand met een blanke huidskleur niet op woensdag en vrijdag opeens neger kan zijn kan een slavin/slaaf niets anders zijn dan zichzelf: slavin/slaaf zonder concessies. Net als de eigenaar niet anders kan dan eigenaar zijn.

Heeft een TPE slaaf/slavin dan geen verantwoordelijkheden?

Een TPE slaaf/slavin heeft JUIST verantwoordelijkheden. Allereerst die voor het nemen van de beslissing om een TPE-relatie aan te gaan (en daar gaat een lang en zo integer mogelijk proces van praten, informeren en nadenken aan vooraf). En voor zijn of haar eigen gezondheid en veiligheid.

Bovendien, juist omdat een TPE-relatie zo specifiek is wordt aan de onderlinge verantwoordelijkheden heel veel, en doorgaans zeer zorgvuldig, aandacht besteed. Denk bijvoorbeeld aan zeer nauwkeurige en goede afspraken over de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van kinderen, verantwoordelijkheden die een eventuele werkkring met zich meebrengen en dergelijke.

De rechten van de slavin/slaaf

Bij elke discussie over TPE vallen mensen over elkaar heen in pogingen om aan te geven hoe onveilig, ongezond, gevaarlijk of krankzinnig TPE wel niet is. Immers: het kan toch niet zo zijn dat een slavin/slaaf geen rechten heeft?

Natuurlijk heeft een mens rechten. Moord en mishandeling zijn nog steeds gewoon wettelijk verboden en natuurlijk krijgt een TPE slavin/slaaf te eten en wordt hij of zij in goede geestelijke en lichamelijke gezondheid gehouden. Een TPE eigenaar WIL juist niet anders dan dat zijn eigendom groeit, ontwikkelt, gezond, blij en vooral gelukkig is.

In een simpele term: aan een dode slavin of slaaf heb je niks. En ook niets aan een ongelukkige of ongezonde. GEEN goede en verantwoordelijke eigenaar zijn is simpelweg contraproductief en dus (ook) niet in het belang van de eigenaar. TPE vereist enorme emotionele investeringen en nog veel meer tijd om aan de relatie te werken dan welke andere relatievorm dan ook. En dat geldt voor beide partners.

TPE is niet hetzelfde als: ik wil mijn dominante zinnetje hebben! Het is daarentegen een eerlijke, heldere en duidelijke situatie vanaf dag 1. Zowel eigenaar als slavin/slaaf hebben de optie om GEEN TPE aan te gaan. En ze hebben ook allebei de optie om eruit te stappen (al wordt dat, naarmate de tijd vordert, wel steeds moeilijker als gevolg van de wederzijdse afhankelijkheid).

Een TPE relatie is vrijwillig, maar wel één met serieuze en grote consequenties. Maar laten we wel zijn: “kinderen nemen” heeft minstens net zulke grote consequenties.

TPE gaat over het aangaan en accepteren van de consequenties van je behoeftes, je dromen en misschien zelfs wel van je persoonlijkheid.. Ja, het is groot, veel en omvangrijk. En ja, het kan soms behoorlijk tegenvallen. Maar……. dat is het leven.

Het is niet allemaal Rozegeur en Maneschijn

Ongelukkigerwijs hebben veel mensen een nogal romantische voorstelling van TPE. “De ultieme overgave aan mijn meester” is er zo een. Of: “Ik wil een O zijn.” Als dat je motieven zijn, begin dan alsjeblieft nooit aan TPE. Total Power Exchange (als het werkt) is een relatievorm die heel veel te bieden heeft en die heel veel spirituele kanten heeft. Maar een eerste vereiste is een realistisch perspectief en vervolgens is het heel veel en hard werken voor allebei.

Elke relatievorm heeft baat bij openheid, eerlijkheid, geloof in elkaar en communicatie. Voor een TPE relatie zijn dat absolute voorwaarden. TPE is een eindeloze weg van constante, persoonlijke verandering. Verandering met hoofdletters. Wie zekerheid nodig heeft of niet met veranderingsprocessen om kan gaan kan er maar beter niet aan beginnen.

TPE is Inter-afhankelijkheid

Het is zeer waarschijnlijk dat de slavin/slaaf binnen een TPE relatie zeer sterk afhankelijk wordt van de eigenaar – emotioneel in elk geval, maar soms ook economisch en sociaal. Naarmate de tijd vordert zal het daardoor voor de slavin/slaaf steeds minder een optie worden om de relatie te verlaten. Dat is ook precies de bedoeling.

Maar dat betekent een toenemende verantwoordelijkheid voor de eigenaar, die heel veel tijd en aandacht en geduld zal moeten investeren en ook moet blijven investeren! Als gevolg daarvan wordt ook de eigenaar in zekere mate afhankelijk en verliest ook de eigenaar opties. Bovendien worden partners op den duur zo’n twee-eenheid dat die nauwelijks nog zonder grote brokken uit elkaar te halen is.

Meesteres Selena

14 reacties op “Gastblog: Wat is TPE (Total Power Exchange)?

 • 8 juni 2012 om 17:11
  Permalink

  Bedankt voor deze geweldig waardevolle uitleg, Selena!

  Ondanks alle haken en ogen trekt mij dit enorm. Zoals je zelf al schrijft, is dit echter niet iets waar je zomaar aan begint. Je moet er klaar voor zijn en er de gelegenheid/ruimte voor hebben, wat voor mij nog niet opgaat.

  Hoe sta je tegenover het wel of niet inwonen van je slaaf? Uit bovenstaande tekst maak ik zelf op dat dit bijna een must is (en zo voelt het voor mij ook), maar het spreekt voor zich dat dit niet zomaar realiseerbaar is.

  Als het niet mogelijk is, hoe kun je dan spreken van een eigendom vergelijkbaar met een huisdier? Natuurlijk, een paard in de wei dat je soms komt voederen; een bootje in de haven dat je soms een opknapbeurt geeft of ermee gaat varen… maar het is niet hetzelfde. Wat is jouw ervaring hiermee?

  Beantwoorden
 • 8 juni 2012 om 21:29
  Permalink

  In het blog staat:”De essentie van TPE is dat de machtsuitwisseling plaatsvindt in het begin van de relatie.”

  Maar is TPE echt iets dat al vanaf het begin van de relatie aanvangt?
  Kan het niet ook het uiteindelijke doel zijn? Als men elkaar beter heeft leren kennen, er vertrouwen is, en de sub het ook aandurft om zich zo over te geven?
  Mij trekt TPE ook wel aan, maar niet vanaf het begin. Dan wil ik toch eerst iemand wel graag heel goed leren kennen.

  Beantwoorden
 • 10 juni 2012 om 17:23
  Permalink

  TPE spreekt mij ook heel erg aan. Alleen niet heel praktisch de komende jaren helaas.

  Beantwoorden
 • 23 juni 2012 om 17:20
  Permalink

  Dank voor uw opwindende uitleg, Meesteres Selena,

  Mijn hart gaat sneller kloppen, als ik als slaaf deze zevende hemel-schets lees. Ik ben het wel met sub gj eens, dat je iemand wel heel goed moet leren kennen en misschien vooral ook van moet houden. Zoals U zegt, treedt er afhankelijkheid op, die msschien voor de slaaf nog sneller groeit als voor zijn Meesteres. Zeker als de Meesteres meerdere slaven houdt.
  Maar dan, als het een liefdevolle relatie is, dan moet dit voor de slaaf het walhalla zijn. Te merken, dat zijn persoonlijkheid langzaam -en zeker ook vaak genoeg moeizaam- oplost om plaats te maken voor een permanent gevoel van verering voor de Meesteres uit wier hand je eten mag.
  Tja, maar hoe groot is de kans dat een TPE willige slaaf en een Meesteres elkaar treffen en de Meesteres de slaaf de moeite van de TPE-opvoeding waard vindt?

  Beantwoorden
 • 30 juni 2012 om 15:28
  Permalink

  Geachte domina, mijn vorig hotmail-adres was onjuist. Mijn excuus. Hierbij het juiste adres. Heel veel dank voor uw site.

  Beantwoorden
 • 4 juli 2012 om 21:16
  Permalink

  Ik heb Uw verslag met een zekere opwinding gelezen. Dank U voor het helder schetsen van een TPE-relatie. Ik denk dat dit heel moeilijk realiseerbaar is.
  In ieder geval niets voor mij. Ik heb sinds enkele maanden nog maar m’n grenzen serieus verlegd en ik wens voor mezelf nog wel controle te houden over mijn leven. Een uitzondering is ongetwijfeld het beleven en genieten van BDSM-fantasiën. prachtig artikel dat me een inzicht geeft maar waar ik verder niets mee aanvang….alleen misschien om anderen (zij die helemaal niets van BDSM weten)…proberen te doen snappen waarom aan TPE gedaan wordt
  En natuurlijk ook het waarom proberen uit te leggen waarom aan BDSM gedaan wordt. ik voel me op sommige momenten een hevig militant voor de BDSM-zaak

  Beantwoorden
 • 22 juli 2012 om 07:37
  Permalink

  Lol ik geloof dat die Meesteres van me in slaap gekukeld is…..
  Afijn je kan altijd contact met haar opnemen via haar eigen site, weet niet of ik die hier mag neerzetten, maar doe het lekker toch 🙂 http://www.bdsmxtra.com

  Beantwoorden
 • 5 mei 2016 om 13:56
  Permalink

  Het is heel belangrijk om te blijven investeren als eigenaar in een goede TPE relatie.
  Het steeds maar weer kijken dat hij echt niet zonder jou kan. Wat heeft hij nodig om zich meer aan je te binden. En daarin zorgen dat hij zich er niet echt heel bewust is. Maar niet met alles soms moet je duidelijk zijn bv over financiële zaken hij krijgt bv zakgeld, maar ook werk daar moet hij zich in door blijven ontwikkelen. Als hij zijn baan kwijtraakt wat voor straf staat daar op. Het steeds meer in perken geeft ook duidelijkheid binnen het gezin. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat mijn eigenaar mijn ex vrouw daarin soms heel kort door de bocht kon zijn soms hebben kleine veranderingen juist tijd nodig. Dan kan een milde straf straf juist beter werken dan een harde. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn maar met 3 kinderen die ook nog deel uitmaakte van het gezin is het lastig. Vooral hun plaats binnen het gezin is heel belangrijk zij mogen zichzelf blijven ontwikkelen en zijn dan niet het bezit van de eigenaar. Daarom is het van belang om te blijven schakelen. Ik vond wel heel fijn in deze rol en te weten waar ik aan toe was. Maar ook om gestraft te worden. Als ik mij niet hield aan de afspraken die mij werden opgelegd. Al kan ik wel zeggen dat het met kinderen in het gezin heel moeilijk blijft. Het is na ca 15 jaar gestopt het maar de klap daarna is emotioneel gezien heel hard. Nu na jaren ben ik er weer aardig boven op gekomen maar mijn verlangen naar een TPE relatie blijft er.

  Een nieuwe eigenaar ben ik helaas nog niet tegen gekomen.
  Sub

  Beantwoorden
  • 5 december 2017 om 05:52
   Permalink

   Hola domina,
   Hebt u wat tijd, zeg eens wat 2 uur!
   Om mijn lijf te bewerken zoal jij dat wilt!
   Laat mij even wetemn wat dat kost en doe
   1 2 3 opties svp want ik moet ook naar mijn
   kleinkinderen.. komend weekend..
   En waar ontvang je, of kom je naar mijn
   spannende SM studio?

   Beantwoorden
 • 20 februari 2017 om 23:56
  Permalink

  Dank voor uw inleiding Domina Selena.
  Zou er zoiets als een TPE netwerkje bestaan hier in NL waarbij bepaalde insiders een aantal TPE gezinnen of groepen of communes kennen? De hang naar totalitariteit zit in mij denk ik. Ik denk dat je als mens altijd goed en nobel gevonden wil worden en succesvol wil zijn. Je wil allemaal alfa zijn. Fysieke en mentale gesteldheid en geluk bepalen uiteindelijk of je populair en succesvol wordt en inderdaad Alfa kunt zijn of alle gradaties tussen omega en alfa in. Mensen zoals ik hebben misschien een aangeboren behoefte aan passie en TPE en als je vervolgens vrede hebt met je beperkingen voel je je veilig in je rol als sub of ‘would be” slaaf Het enge is dat ik vermoed dat iemand als ik ook een ‘bevel is bevel’ soldaat zou kunnen zijn, maar het is niet anders. Seks is voor mij heel belangrijk of beter nog, de behoefte om betrokken te zijn bij de intimiteit en het heerlijke lichaam van een vrouw. En als je ontdekt dat je D/s gevoelens zo sterk zijn dat je je met liefde geeft aan een Meester, dan weet je zeker dat D/s zelfs nog zwaarder weegt dan de heterogevoelens waar je mee geboren bent.

  De vraag is dus, domina Selena, of u mensen kent die een type zoals ik zouden willen kennen. Hartelijke groeten van rubenji99 te Rotterdam

  Beantwoorden
  • 5 december 2017 om 05:58
   Permalink

   Nou RUBENji99 kom maar op met je solicitatie.
   Ik zoek een heel mooie – wel heel slanke- en NIET rokende slaaf die ik mag gaan trainen in de TPE normen en waarden/rituelen, tot hij/zi de collar heft verdient en het GROOTSE feest door mij georganiseerd zal worden, waarna ik je verkoop aan aamn andere meester ( met garanties)
   Mial naar EL FAFARRON DE SAN TELMO – met respect- [email protected]
   en wel snel

   Beantwoorden
 • 5 december 2017 om 06:02
  Permalink

  JA-JA e-mail adressen worden niet gepubliceerd dus even puzzelen
  en samensmelten:
  Mijn reactie adrse = arie klok @ yahoo . com .ar
  FUCK DE DUC NOT ME, is mijn parool met deze systemen..

  Geile Groet van je TPM er

  Beantwoorden
 • 28 mei 2019 om 07:47
  Permalink

  Beste Arie,

  Bij toeval zie ik je reactie. Heb het spijtig genoeg niet eerder gezien. Ik zal alsnog reageren per e-mail en meld dat hier, zodat Meesteres Selena daar kennis van neemt. Van haar heb ik helaas geen reactie gehad. Ik neem aan dat ze mijn e-mailadres uit haar systeem had kunnen afleiden, maar bij deze in ieder geval: rubenji99 bij gmail com.

  Met respect,
  rubenji

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Klamed B.V